Організація шкільного харчування у закладах освіти Виноградської територіальної громади в рамках реформи системи шкільного харчування

Дата: 08.07.2024 10:46
Кількість переглядів: 94

У зв’язку із необхідністю розв’язання проблеми щодо забезпечення учнів закладів освіти якісним та безпечним харчуванням та з метою позитивного впливу на стан їхнього здоров’я впродовж 2023-2024 навчального року на виховних годинах та батьківських зборах класні керівники та батьки обговорювали питання щодо ведення здорового способу життя, розвитку культури харчування, яке розпочинається із сім’ї, оскільки батьки розуміють, що здоров’я дитини залежить від якості продуктів харчування.

Усі питання, пов’язані з організацією та реформуванням системи шкільного харчування, розглядаються на засіданнях сесій Виноградської сільської ради, згідно із рішеннями яких спрямовуються кошти на потреби харчування дітей в закладах загальної середньої освіти та їхніх дошкільних підрозділах. На сесії Виноградської сільської ради Черкаської області депутатами було прийнято рішення від 22.12.2023 № 31-39/VIII «Про затвердження програми реформування шкільного харчування учнів у закладах освіти Виноградської сільської ради на 2024-2029 роки».

Відповідно до рішення, усі учні закладів загальної середньої освіти та вихованці їх дошкільних підрозділів у Виноградській територіальній громаді охоплені гарячим харчуванням. Діти усіх пільгових категорій харчуються безкоштовно за рахунок коштів місцевого бюджету згідно із вищезазначеною програмою.

Впроваджено систему НАССР у закладах освіти з метою забезпечення якості харчування, а сезонні чотиритижневі меню, затверджені Держпродспоживслужбою, складені відповідно до фізіологічних норм, що впливає на високі показники виконання норм харчування.

Всі працівники закладів освіти Виноградської територіальної громади (10 осіб), які задіяні в організації харчування, пройшли базовий курс «Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства» і поглиблений курс «Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР» та отримали відповідні сертифікати.

Впродовж 2022/2023 навчального року для шкільних їдалень Виноградської громади, а саме для КОЗ «Виноградський НВК» та Мар’янівського ЗЗСО, на умовах співфінансування придбано 400 комплектів посуду, 15 столів та 80 стільців на загальну суму 123,255 грн. З них коштів ЮНІСЕФ – 74,021 грн..

Впродовж 2023 року за рахунок коштів місцевого бюджету проведено поточний ремонт умивальної кімнати до обіднього залу шкільної їдальні КОЗ «Виноградський НВК»,  встановлено 3 дверей  на загальну суму 124,066 грн. та замінено мийки в харчоблоці Мар’янівського закладу загальної середньої освіти на суму 17, 900 грн. й надалі буде проводитися робота в означеному напрямку.

Двічі на рік проводяться санітарно-мікробіологічні дослідження питної води з джерел її постачання в усіх навчальних закладах, а саме: перед початком періоду оздоровлення та перед початком нового навчального року. Якість води гарантована, оскільки відповідає гігієнічним нормам відповідно до вимог ДСанПіН 2.24-171-10, безпечна для вживання. Три заклади освіти мають централізоване водопостачання, а один - користувався криницею (станом на 01.09.2024 діяльність цієї філії буде призупинено у зв’язку із плановою оптимізацією).

Спеціалістами районного управління Держпродспоживслужби  проведено планові та позапланові перевірки закладів освіти громади (двічі на рік), моніторингові відвідування та комісійні перевірки (двічі на рік), аналізи виконання норм харчування (двічі на рік) з метою державного нагляду та контролю за організацією харчування. Також у закладах освіти проведено по 2 навчання та по 2 освітніх заходи, випущено по 1 стіннівці щодо організації харчування в закладах освіти.

           Отже, всі перелічені заходи здійснюються з метою забезпечення повноцінного, якісного, збалансованого та безпечного харчування дітей у закладах загальної середньої освіти та їх дошкільних підрозділах Виноградської територіальної громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора