РЕКОМЕНДАЦІЇ населенню щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

Дата: 28.03.2024 09:43
Кількість переглядів: 50

РЕКОМЕНДАЦІЇ

населенню щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

 Весняний паводок – природне явище, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Усе залежить від погодних умов: він може пройти тихо та непомітно або наробити лиха. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може призвести до погіршення санітарного стану територій населених місць та виникнення епідемічних ускладнень - поширення інфекційних захворювань., харчових отруєнь.

Під час повеней та паводків може пошкодитись система водопостачання та водовідведення, таким чином відбувається погіршення якості питної води. Потоки води сприяють поширенню мікроорганізмів та вірусів, хвороботворних для людини. Підтоплені райони населених пунктів - ідеальні місця для розмноження, поширення збудників та переносників захворювань. Наслідком цього може бути зростання кількості випадків, а інколи і спалахи різноманітних інфекційних захворювань таких, як: сальмонельоз, шигельоз, вірусні гепатити, лептоспіроз, черевний тиф, сибірка, ротавірусна інфекція, поліомієліт, паразитарні хвороби викликані яйцями та личинками гельмінтів тощо.

Щоб уберегти себе та близьких Вам людей слід пам’ятати та дотримуватись декількох основних рекомендацій,  а саме:

- ні в якому разі, не пийте воду з джерел водопостачання, які були підтоплені (так як вони можуть бути зараженими), не пийте воду з відкритих джерел. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання для пиття та господарських цілей слід користуватися тільки добре прокип’яченою або фасованою питною водою;

- використовуйте для харчування лише продукти та консервацію, що зберігались у захищених від підтоплень приміщеннях. Позбавтесь від продуктів та консервації,  які були замочені водою та/або отримали ушкодження під час повені або паводків;

-   не вживайте продукти невідомого походження;

- при приготуванні страв слід обов’язково застосовувати термообробку (варіння, смаження, запікання тощо);

- при споживанні овочів, фруктів та ягід добре промийте їх водою та обдайте окропом;

- проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забруднених приміщень, посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни та гігієни житла;

- не допускайте розмноження у садибах та допоміжних приміщеннях гризунів та комах. Не слід забувати, що гризуни та комахи є ідеальним резервуаром для розмноження, перенесення хвороботворних мікроорганізмів та вірусів.

У разі будь-яких ознак інфекційного захворювання (підвищення температури тіла, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново звертайтеся за медичною допомогою до лікувального закладу, не допускайте самолікування!

Будьте обережні. Бережіть себе та своїх близьких!

 

 

 Звенигородське  районне управління

 ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора