Вірусний гепатит А та його профілактика

Дата: 14.11.2023 10:37
Кількість переглядів: 72

Фото без описуЗ метою профілактики захворювання на гепатит А Звенигородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській  області нагадує про заходи, які слід вживати для попередження  захворювання на вірусний гепатит А.

Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє  в кишківник.

Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися в середньому 15-45 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції, є фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни. Тому гепатит А часто  називається  хворобою брудних рук.

Вірус гепатиту А досить стійкій у навколишньому середовищі. При кімнатній  температурі  він може зберігатися  до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох  місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хв).

Дуже важливо не займатися  самолікуванням. При появі  перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів відчувається ломота в тілі, можливе першіння  у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту,
нудоту, іноді спостерігається блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день  захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.

З метою профілактики захворювання  на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:

  • Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
  • Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  • Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв. дати відстоятися.
  • Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках.
  • Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти  кип’яченою водою.
  • Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

  Пам’ятайте, що вірусний гепатит А дуже легко попередити дотримуючись елементарних  заходів гігієни.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора