Державний електронний реєстр об’єктів підвищеної небезпеки

Дата: 04.10.2023 11:01
Кількість переглядів: 213

Однією з актуальних проблем сучасності є попередження надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, які можуть супроводжуватися багаточисельними людськими жертвами, великими матеріальними втратами та порушеннями умов життєдіяльності. Вмілі дії по рятуванню людей, наданню їм необхідної допомоги та проведенню аварійно-рятувальних робіт в осередках ураження при надзвичайних ситуаціях дозволяє скоротити число загиблих, зберегти здоров’я потерпілим, зменшити матеріальні втрати. До надзвичайних ситуацій техногенного характеру відносяться ситуації, що пов’язані з аваріями на підприємствах з наявністю радіоактивних речовин, на хімічно-небезпечних та пожежовибухонебезпечних об’єктах. Значну техногенну небезпеку представляють трубопровідний транспорт, гідротехнічні споруди, транспорт та інші об’єкти життєзабезпечення. Сьогодні велику небезпеку представляють об'єкти, на яких можуть використовуватися або виготовлятися, перероблятися, зберігатися чи транспортуватися небезпечні речовини, біологічні препарати, а також інші об'єкти, що за певних обставин можуть створити реальну загрозу виникнення аварії, які з кожним роком стають все вразливішими до дії небезпечних природних факторів, що збільшує небезпеку виникнення на них техногенних аварій і навіть катастроф. Це обумовлюється зношеністю виробничих фондів, застарілими технологіями, відсутністю коштів на підтримання техногенної безпеки. Аналіз надзвичайних ситуацій техногенного характеру показує, що сьогодні ризик виникнення цих ситуацій значною мірою визначається станом об’єктів підвищеної небезпеки.

Теперішнє законодавство в цій сфері визначає правові, економічні, соціальні та організаційні основи діяльності, пов'язаної з об'єктами підвищеної небезпеки, і спрямований на захист життя і здоров'я людей та довкілля від шкідливого впливу аварій на цих об'єктах шляхом запобігання їх виникненню, обмеження (локалізації) розвитку і ліквідації наслідків та максимально адаптований до міжнародних норм в галузі техногенної та промислової безпеки.

Зважаючи на вищевикладене, з метою попередження небезпечних аварійних ситуації, оцінки ризиків виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, прийняття ефективних управлінських рішень щодо мінімізації наслідків можливого небезпечного впливу на діяльність, виробництво, населення і навколишнє середовище Звенигородське районне управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 07 липня 2023 року № 690 “Деякі питання забезпечення функціонування та ведення Державного електронного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки” (далі - Постанова № 690) затверджено Порядок функціонування та ведення Державного електронного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки та внесено зміни до Порядку ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки та ведення їх обліку (далі - Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2022 року № 1030 “Деякі питання ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки”.

Постановою № 690 визначено, що функціонування Державного електронного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки починається не пізніше ніж через три місяці з дня набрання чинності цією постановою.

Відповідно до пункту 21 Порядку, оператор протягом 60 календарних днів повторно проводить ідентифікацію відповідно до вимог цього Порядку також і у разі внесення змін до чинних або прийняття нових нормативно-правових актів у сфері діяльності, пов’язаної з об’єктами підвищеної небезпеки, у разі коли це стосується порядку проведення ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки або впливає на її результати.

Враховуючи вищевикладене просимо Вас довести до зацікавлених осіб інформацію щодо необхідності дотримання вимог Порядку ідентифікації, введення в дію Порядку функціонування та ведення Державного електронного реєстру об’єктів підвищеної небезпеки та повідомляємо, що починаючи з 07 жовтня 2023 року ідентифікація об’єктів підвищеної небезпеки буде проводитися виключно через Державний електронний реєстр об’єктів підвищеної небезпеки за посиланням: http://e.dsns.gov.ua.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора