В Україні стартував проєкт «Волонтер БПД». Долучайтеся!

Дата: 29.03.2021 14:49
Кількість переглядів: 516

В Україні стартував проєкт «Волонтер БПД». Долучайтеся!

Фото без опису

Система надання безоплатної правової допомоги запускає проєкт «Волонтер БПД». Його мета – залучити громадських активістів, які виявили бажання стати волонтерами надання безоплатної правової допомоги.

Основне завдання волонтерів БПД — сприяти регіональним та місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги у здійсненні їхніх функцій. Волонтери допомагатимуть центрам забезпечувати доступ людей до безоплатної правової допомоги, проводити правопросвітницьку роботу, організовувати надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, реалізовувати інші повноваження у сфері захисту прав людини.

Фото без опису

Чим займатиметься волонтер БПД

Волонтери працюватимуть у сфері надання БПД, зокрема за такими напрямами:

  • братимуть участь у підвищенні правової свідомості, культури та обізнаності населення (правопросвітництво): інформуватимуть громадян про право на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації;
  • сприятимуть забезпеченню доступу громадян до безоплатної первинної та вторинної правової допомоги: допомагатимуть розміщувати інформацію, здійснюватимуть перенаправлення, комунікуватимуть з об’єднаними територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та спілками, благодійними фондами.
  • допомагатимуть налагодити взаємодію центрів з надання БВПД з партнерськими організаціями.

Фото без опису

Хто може стати волонтером БПД

Волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, є дієздатними та добровільно виявили бажання надавати допомогу, підтримують і розділяють місію, бачення та цінності системи БПД. Особи віком від 14 до 18 років можуть долучитися до проєкту за згодою законних представників.

Фото без опису

Які переваги матиме волонтер БПД

  • Отримає унікальний досвід здійснення волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги;
  • познайомиться з системою надання БПД в Україні;
  • зможе пройти безкоштовне навчання (тренінги, курси, семінари тощо) як у сфері волонтерської діяльності, так і в правовій сфері;
  • розвине навички комунікації;
  • братиме участь у заходах, що проводить система надання безоплатної правової допомоги.

Фото без опису

Як стати волонтером БПД

Залучення особи до волонтерської діяльності у сфері надання БПД здійснюють центри з надання БВПД. Для цього потрібно послідовно пройти такі етапи:

  1. заповнити анкету кандидата у волонтери: https://cutt.ly/hlq3RxH ;
  2. пройти дистанційний курс «Основи волонтерської діяльності»: http://academy.legalaid.gov.ua/ (для реєстрації слід ввести дані, які збігаються з інформацією в анкеті кандидата у волонтери);
  3. отримати онлайн-сертифікат про успішне проходження курсу.

Далі уповноважена особа центру перевірить документи кандидата у волонтери, зокрема документ, що посвідчує особу, сертифікат про успішне проходження дистанційного курсу та інші документи (про освіту, досвід роботи, проходження або закінчення курсів тощо) за наявності.

Після цього кандидата у волонтери запросять на співбесіду з керівником відповідного центру або уповноваженою особою.

Фото без опису

Як проходитиме співбесіда

Запрошення на співбесіду буде надіслане кандидату у волонтери на електронну пошту, яка була зазначена під час реєстрації.

Мета співбесіди — з’ясувати здатність людини до волонтерської діяльності, пов’язаної з відповідним напрямом співпраці, мотивацію, досвід роботи, освіту та інші відомості, що характеризують кандидата у волонтери.

Фото без опису

Як оформлюються волонтерські відносини

Якщо співбесіда пройде успішно, між волонтером та центром буде укладений договір про провадження волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги. Під час укладення цього документу волонтер ознайомиться з пам’яткою щодо збереження конфіденційної інформації (персональних даних).

Договір укладається у письмовій формі та містить обов’язкові умови:

  • опис волонтерської діяльності (завдання);
  • період провадження волонтерської діяльності;
  • права та обов’язки сторін;
  • відповідальність за заподіяння збитків;
  • умови розірвання договору.

Після укладення договору з волонтером центр видасть йому посвідчення волонтера.

До журналу обліку волонтерів у сфері надання безоплатної правової допомоги буде внесено запис про включення особи до складу волонтерів.

Фото без опису

Як буде організована діяльність волонтера

Права та обов’язки центрів та волонтерів визначені в законах України «Про безоплатну правову допомогу», «Про волонтерську діяльність», Положенні про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затвердженому наказом Міністерства юстиції України від 02 липня 2012 року № 967/5 та договорі про провадження волонтерської діяльності у сфері надання безоплатної правової допомоги.

Волонтери здійснюватимуть свої повноваження відповідно до умов договору та плану роботи волонтера у сфері надання безоплатної правової допомоги під керівництвом центру.

Завдання волонтерів визначатиме центр з урахуванням досвіду роботи, освіти, ділових якостей волонтерів та висловлених ними пропозицій. Очікується, що волонтери витрачатимуть на волонтерську діяльність 1–3 години на тиждень або не менше 4-х годин на місяць.

Фото без опису

Як оцінюватиметься робота волонтера

Про результати проведеної роботи волонтер інформуватиме уповноважених працівників центру. Інформація про результати волонтерської роботи зазначатиметься у звіті волонтера у сфері надання безоплатної правової допомоги, який подається до центру щомісяця, в паперовому або електронному вигляді.

У звіті зазначатиметься кількість виконаних завдань, розміщених авторських публікацій у ЗМІ та соцмережах, охоплення осіб під час проведених заходів, кількість осіб, яких перенаправлено до центрів з надання БВПД та бюро, а також загальна кількість витраченого часу на здійснення волонтерської діяльності.

Волонтера, який протягом тривалого часу добросовісно здійснюватиме волонтерську діяльність у сфері надання БПД, центр може відзначити подякою або грамотою, іншими заохочувальними відзнаками.

ПОЛОЖЕННЯ про волонтерську діяльність у сфері надання безоплатної правової допомоги

Додаткові запитання щодо участі у проєкті можна поставити поштою: pravoprosvita@legalaid.gov.ua (відділ правопросвітництва Координаційного центру з надання правової допомоги).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора